EJY  »  Mikä EJY on?  »  Mitä teemme  »  OLKA®

OLKA®

OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA® toteutetaan HUS:n ja EJY ry:n yhteistyönä.

Sairastuessaan ihminen tarvitsee monenlaista hoitoa ja tukea. Potilasjärjestöjen palvelut ovat tärkeä osa potilaan hoitokokonaisuudessa.

Katso video OLKA® – toimintamallista täältä.

OLKA®-toimintaan kuuluvat sairaaloissa sijaitsevat OLKA®-pisteet sekä vapaaehtoistoiminta.

OLKA®-PISTEET TARJOAVAT:

  • Aikaa kohdata kasvokkain
  • Terveydenhuollon ammattilaisen ja vapaaehtoisen tukea
  • Tietoa vertaistuesta ja vertaistuen välitystä
  • Tietoa potilasjärjestöjen ja sairaalan tukimuodoista
  • Potilasjärjestöjen ja sairaalan yksiköiden teemapäiviä

Tule pitämään teemapäivää OLKAan!
Potilasjärjestöt, alan opiskelijat ja sairaalan yksiköt ovat tervetulleita järjestämään tapahtumia OLKA® -pisteissä! Varaa teemapäiväaika varauskalenterista.

Lisätietoa OLKA®-pisteistä


VAPAAEHTOISTOIMINTA

OLKA®:n tarkoituksena on antaa iloa, tukea ja toivoa potilaille ja heidän läheisilleen. Vapaaehtoiset toimivat OLKA®-pisteissä ja sovituilla yhteistyöosastoilla. Vapaaehtoisen tunnistaa vaaleanvihreästä liivistä, jonka selässä lukee ”vapaaehtoinen”.

Kaikki HUS:ssa toimivat vapaaehtoiset käyvät Vapaaehtoisena erikoissairaanhoidossa -koulutuksen ja heidät haastatellaan. Vapaaehtoiset allekirjoittavat sopimuksen, jossa he sitoutuvat vaitioloon ja muihin vapaaehtoistoiminnan sääntöihin.

Katso video OLKA®:n vapaaehtoisen polusta täältä.

VERTAISTUKI

Vertaistukea tarjotaan sairaalassa olevalle potilaalle ja hänen läheiselleen vapaaehtoisten vertaistukijoiden voimin. OLKA®:n työntekijät välittävät vertaistukea sairaalan asiakkaille.

Toiminta on luottamuksellista
Kaikki HUS:ssa toimivat vapaaehtoiset haastatellaan ensin ja he käyvät Vapaaehtoisena erikoissairaanhoidossa -koulutuksen. Vapaaehtoiset ovat sitoutuneita vaitioloon.

Haluaisitko saada vertaistukea?
Ota yhteyttä oman sairausryhmäsi potilasjärjestöön tai OLKAan olka@hus.fi tai p. 050 375 3914.

OLKA® mukana rakentamassa Terveyskylää

Vertaistalo auttaa löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. OLKA® toimii Vertaistalon sisällöntuottajana, kehittäjänä ja ylläpitäjänä. Tervetuloa tutustumaan! www.vertaistalo.fi

Terveyskylä on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.