EJY  »  EJYssä tapahtuu  »  EJY ry  »  Terveisiä sairaalasta, OLKA® – toiminnan vapaaehtoinen kertoo tehtävästään.

Terveisiä sairaalasta, OLKA® – toiminnan vapaaehtoinen kertoo tehtävästään.

OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Eeva toimii vapaaehtoisena leikkikaverina.

Nimeni on Eeva. Olen ollut mukana OLKA® -toiminnassa vajaat kaksi vuotta. Hakiessani mukaan OLKA® – toimintaan v 2017, minulle oli itsestään selvää, että haluan toimia lasten parissa, ja siksi päädyinkin Lastenklinikalle.

Toimin aluksi Leikki- ja askarteluryhmässä. Lapsia tuli osastoilta leikkimään, askartelemaan ja laulamaan mainittuun yksikköön. Etukäteen ei ollut tiedossa, kuinka monta oli tulossa, heitä tuli tilanteen mukaan. Ikäjakauma oli 3-12. Leikit koostuivat aika ymmärrettävästi lääkäri- ja sairaalaleikeistä. Useimmiten olin potilaan roolissa ja minua hoiti pikku valkotakkinen lääkäri. Joskus askartelimme, pelasimme tai vaan juttelimme, vaikkapa koulusta tai harrastuksista. Muutaman kerran pääsin osastolle viettämään hetkeksi aikaan pikkupotilaan sängyn viereen, olemaan vaan seurana tai pelaten jotakin.

Syyskuusta 2018 alkaen kun Uusi Lasten sairaala avattiin olen toiminut erilaisissa tehtävissä, joista mainittakoon tehtävät aula-avustajana ja seurana Leikki- ja nuorisotoimintayksikössä Laaksossa, lisäksi olen ollut mukana avustajana leivontaryhmässä, jonne pienet potilaat ovat päässeet toteuttamaan leivontataitojaan. Viimeaikaisin ja vielä uusi tehtävä on ollut nk. Kiertävä Vuoro, mikä tarkoittaa, että saman vuoron aikana käydään Tähti-, Avaruus-, Vuori- ja Taikaosastoilla. Tässä vuorossa meitä on ollut kaksi olkalaista yhdessä. Osastot ovat saaneet etukäteen tiedon tulostamme, jolloin pikkupotilaan äiti tai isä on päässyt hetkeksi pois lapsen vuoteen vierestä vaikkapa kahville tai lounaalle, meidän jäädessä potilaan seuraksi, tai vanhempi on vaan halunnut hetken juttuseuraa ulkopuolisen kanssa.

Uudessa Lastensairaalassa olen ollut erilaisissa tehtävissä n. 4 kertaa kuukaudessa. Tässä vapaaehtoistoiminnassa on hienoa, että voi itse määrittää päivät ja vuorot sekä toiveensa mitä haluaa tehdä. Suurin ja rikastuttavin tunne on ollut saatu kiitos Uuteen Lastensairaalaan tulleilta perheenjäseniltä. Jokaisen vuoron jälkeen kertaan mielessäni vuoron aikana tulleita erilaisia kohtaamisia ja tapahtumia. Olka- toiminnassa mukana oleminen on avannut minulle aivan uudenlaisen ikkunan, josta katsomalla niin erilaiset vuorovaikutustilanteet ja kohtaamiset heijastuvat.

Uuden Lastensairaalan aulassa suuri ja värikäs akvaario, jossa uiskentelee lasten värittämiä kaloja, on todellinen katseenvangitsija, se on pysäyttänyt monen pienen sisään tulleen pikkupotilaan ja vanhemmankin!

kuva: vasemmalla Enni ja oikealla Eeva, kuvaaja Jari Lehtonen.