EJY  »  EJYssä tapahtuu  »  Ajankohtaista  »  Kansalaisinfotilaisuus: Perinnän oikeudenmukaisuus

Kansalaisinfotilaisuus: Perinnän oikeudenmukaisuus

Tervetuloa kansalaisinfotilaisuuteen:

Perinnän oikeudenmukaisuus

Aika: keskiviikko 27.11.2019 klo 16-18
Paikka: Eduskunnan kansalaisinfo (Pikkuparlamentti), Arkadiankatu 3, Helsinki

Velkojen perintä ulosoton kautta on suurelle osalle suomalaisia tuttu juttu. Vuoden 2018 lopussa ulosottovelallisia oli 300 000. Ulosottovelallisten määrä oli kasvanut 23 prosenttia edellisvuoden tasosta ja ulosottovelan kokonaissumma oli kasvanut saman verran. Ulosottovelat olivat 5,6 miljardia euroa.

Ulosottovelkojen kasvaminen on verrannollinen kansalaisten huonoon taloudelliseen tilanteeseen ja luottojen helppoon saatavuuteen. Pikavipit ovat mullistaneet suhtautumisen omaan olemassa olevaan varallisuuteen. Hetken maksukyvyttömyys syöksee jatkuvaan maksukyvyttömyyskierteeseen. Kun joutuu ulosottoon asti, ei sieltä päästäkään enää maksuhäiriömerkinnöistä eroon, sillä ne jäävät kohtuuttoman pitkäksi aikaa rasittamaan kuluttajaa velan maksun jälkeen. Maksuhäiriömerkintä vaikuttaa moneen yhteiskunnalliseen peruspalveluun, kuten vuokra-asunnon hankkimiseen, työpaikan saamiseen tai ihan vaan puhelinliittymän avaamiseen.

Hallitusohjelmassa todetaan, että tällä hallituskaudella selvitetään ulosottokaaren muutostarpeet ja toteutetaan ne. Tavoitteena on mm. korottaa ulosoton suojaosaa vähintään takuueläkkeen tasolle. Myös perintätoimien kohteena olevilta laskutettavien perintäkulujen määrälle halutaan säätää euromääräiset ylärajat myös velallisen ollessa muu kuin kuluttaja-asemassa oleva yksityishenkilö. Lisäksi arvioidaan maksuhäiriöitä, perintäkuluja ja maksuaikoja koskevan lainsäädännön kehittämistarpeet, jonka lisäksi positiivinen luottorekisteri otetaan käyttöön ja lyhennetään maksuhäiriömerkintöjen kestoaikaa.

Tilaisuuden avaa vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski, jonka jälkeen aihetta pohtivat valtiotieteiden tohtori ja työ- ja elinkeinoministeriön entinen asiantuntija Pekka Tiainen, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell, Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar ja EJY:n toimitusjohtaja Marja Manninen ja suunnittelija Pauliina Oksanen. Kommenttipuheenvuoron on antamassa kansanedustaja Ritva Elomaa.

Tilaisuus on avoin ja maksuton. Ovella kaikille tehdään turvatarkastus. Tervetuloa!

Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/801635746958066/