EJY  »  EJYssä tapahtuu  »  Ajankohtaista  »  Vapaaehtoistoimintaan ollaan erittäin tyytyväisiä Espoossa

Vapaaehtoistoimintaan ollaan erittäin tyytyväisiä Espoossa

Vapaaehtoistoiminnan kysyntä on jatkuvasti kasvussa. Lisäksi koronapandemia on nostanut paljon uusia tarpeita esiin muun muassa riskiryhmien ruokaostosten myötä. EJY ry:n järjestämä Keikka-apu välittää vapaaehtoisia tueksi espoolaisille kotona asuville ikäihmisille. Toimintaa toteutetaan yhteistyössä Espoon kaupungin vanhusten palveluiden kanssa. Toiminnan tarpeesta kertovat luvut: vuonna 2020 keikkoja tehtiin noin 1950, kun vuonna 2019 tehtiin noin 1150 keikkaa.

Vapaaehtoiset auttavat ikäihmisiä esimerkiksi lääkärikäynneille, kauppareissuille ja toimivat juttu- ja ulkoiluseurana sekä antavat digiapua. Toiminnan turvallisuus on tärkeää. Keikka-avun vapaaehtoiset ovat luotettavia ja koulutettuja. He todistavat tarvittaessa henkilöllisyytensä CGI:n kehittämällä sähköisellä henkilökortilla, joka toimii mobiilisovelluksessa.

”Olen saanut luotettavan kaverin mukaan lääkäriin.” ”Ilman häntä en pääsisi itse asiointeihin tai kauppaan”, vapaaehtoistoiminnan asiakkaat kertovat.

Toisen ihmisen läsnäolo arjessa parantaa elämänlaatua

Tärkeintä vapaaehtoistoiminnalle kuitenkin on kiireettömyys. Vapaaehtoisella on aikaa olla läsnä ja kuunnella ikäihmistä. Vapaaehtoisten läsnäolo on tuonut asiakkaiden arkeen mielekkyyttä, sillä toiminta on tarjonnut juttukaverin, ystävällisyyttä, osallisuutta ja läsnäoloa.

”Vapaaehtoinen antoi elämääni virtaa. Aiemmin tunsin itteni vangiksi, vapaaehtoinen vapautti, maailma avautui taas”, eräs ikäihminen kuvaa elämänlaadun paranemistaan. Ihminen kaipaa toisen ihmisen läsnäoloa: ”Ilman vapaaehtoistoimintaa olisin oikeastaan ihan yksin.”

Asiakkaat ovat liikkuneet enemmän vapaaehtoisen tuella. Yksi ikäihminen kertoo, että ei lähtisi yksin ulos kotoa. Toisaalta tuki on kannustanut liikkumaan enemmän myös itsenäisesti. ”Olen tehnyt roskislenkkejä itsenäisesti ja aina yrittänyt kävellä samalla pari kiekkaa enemmän pihalla. Uskalsin paremmin, kun olin saanut vapaaehtoisen tukea”, kertoo toinen asiakas.

Vapaaehtoistoiminta on tukenut ikäihmisten kotona-asumista, elämän hallintaa ja lieventänyt erityisesti asiakkaiden yksinäisyyden tunnetta. ”Kaikki on sujunut hyvin ja on hienoa, että ihmiset tekevät vapaaehtoistyötä, se on erittäin arvokasta työtä”, kiittelee eräs ikäihminen.

Katso tästä MTV3 Uutisaamun klippi vapaaehtoisesta keikalla: https://www.youtube.com/watch?v=dxdjCainD2E&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2aGf5Ir2CaJX2cTn0nQegAOSp2xqbPi_itHGzIw3TubUolFFiSULdzhxg

Juttu on kirjoitettu syksyllä 2020 tehdyn EJY ry:n asiakaskyselyn pohjalta. Kyselyyn vastasi yhteensä 19 henkilöä.

Kiinnostuiko ikäihmisten parissa tehtävästä vapaaehtoistoiminnasta tai vapaaehtoisten vahvaa tunnistautumista käyttävästä sähköisestä henkilökortista? Ota yhteyttä kati.taipale@ejy.fi.